Forskningsrapport: Lokale initiativer kan skabe vækst i yderområder

[Jyllands-Posten] En netop offentliggjort undersøgelse fra Skov & Landskab ved Københavns Universitet konkluderer, at når der er et lokalt initiativ tilstede, er der også mulighed for vækst og udvikling i landsbyer og tyndtbefolkede områder. Helt så simpelt er det ikke, påpeger Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd.

Model for hvordan der skabes udvikling
Det er seniorrådgiver og ph.d. Hanne Tanvig, der står bag undersøgelsen. Hun har analyseret udviklingen 10 steder i Danmark (landsbyer og øer) og opstillet en model for, hvad der skaber udvikling i et område. Hanne Tanvig konkluderer, at det først og fremmest kræver, at borgerne selv tager initiativet til at skabe udvikling, og når initiativet er taget, at de så er i stand til at tænke stort og samarbejde med kommunen og investorer udefra. Det skriver Jyllands-Posten.

Professor på Center for Landdistriktsforskning (CLF), Gunnar Lind Haase Svendsen, mener også, at udviklingen også skal komme fra landsbyerne selv, men han påpeger samtidig, at flere betingelser skal være til stede, før de små samfund igen kan tiltrække tilflyttere, nemlig at der først og fremmest skal være job.         

Carsten Hansen (S), minister for By, Bolig og Landdistrikter, udtrykker begejstring over undersøgelsens konklusion.

– Dette viser, at der er mulighed for vækst uden for de større byer, men også at ildsjælene ikke kan klare det selv. Men mange steder kan små og løsrevne projekter understøtte hinanden, hvis man kobler sig på hinandens udvikling for eksempel i turistprojekter i to eller flere nabobyer, siger han til Jyllands-Posten.

Handler også om basale rammevilkår
Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd, mener, at det også handler om at forbedre de basale rammevilkår, for at der kan skabes en ordentlig vedvarende udvikling. 

– Det er meget vigtigt, at der er de rette forudsætninger for at skabe job i et lokalsamfund, for eksempel ved mikrolån til iværksættere udvalgte steder i landet og lynhurtigt bredbånd overalt, så det overhovedet kan lade sig gøre at skabe et lokalt erhvervsliv, siger formand Steffen Damsgaard til avisen og påpeger, at kommunerne i yderområderne ofte er de kommuner med den mest trængte økonomi, hvorfor de har sværest ved at finde penge til eksempelvis at hjælpe en landsby med byfornyelse.

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalinket.