Formand: Lokaldemokratiet lever i land- og yderkommuner

[LDF] Stemmeprocenten ved tirsdagens kommunalvalg var markant højere end ved sidste valg i 2009, og det glæder Landdistrikternes Fællesråds formand. Han glæder sig i særdeleshed over, at land- og yderkommunerne har haft en rigtig høj stemmeprocent.

– Kommunalvalget 2013 viste os, at demokratiet lever i bedste velgående i mange af vores land- og yderkommuner. Morsø og Rebild Kommune er nogle af højdespringerne, og her ser vi en stemmeprocent på 80 %, udtaler Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd.

– Faktisk ligger alle Danmarks 46 land- og yderkommunerne over landsgennemsnittet med undtagelse af to, der ligger lige under. Land- og yderkommunerne er således med til at trække stemmeprocenten op i hele landet. Det er meget meget positiv og et klart sundhedstegn for lokaldemokratiet.

I de fire store bykommuner er man under landsgennemsnittet, der ligger på 71,9 %. I København ligger stemmeprocenten ifølge KMD’s valgoversigt på 61,2 %, mens Århus ligger på 70,49 %, Odense på 70,54 % og Aalborg på 68,4 %.

Skolelukninger kan have haft betydning
Der er mange årsager til, at så mange har deltaget aktivt i lokaldemokratiet i land- og yderkommunerne. De mange forandringer i de nye store kommuner er formodentlig en af dem.

– De mange skolelukninger i landsbyerne, lukning af plejehjem og tab af det helt nære demokrati har sat sine spor, og det kan have fået folk til at gå mere aktivt ind i valgkampen. Vurderet ud fra enkelte kommuner kan det se ud til, at det har kostet stemmer for de politikere, der har lukket skoler i landsbyerne, siger Steffen Damsgaard, som dog påpeger, at der udelukkende er tale om gisninger.

Han peger også på, at lokalpolitikerne er blevet bedre til at blive synlige over for deres landdistrikter, og at man også har set mange politikere, der har gjort udvikling i landsbyer og lokalsamfund til en del af valgkampen. Samtidig er det i stigende grad gået op for folk, at deres stemme betyder noget.

 

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalinket.