Flere og flere privatskoler på landet

Hidtil har privatskolernes fremgang særligt været et byfænomen. Men nye tal viser, at andelen af privatskolebørn har grebet om sig i landkommunerne, hvor der nogle steder er sket en fordobling på 10 år. Dermed har landkommunerne overhalet bykommunerne. Fortsætter udviklingen, vil hvert fjerde barn i landkommunerne gå i privatskole i 2030.

Det skriver tænketanken Cevea, der har analyset udviklingen i skolestrukturen de seneste år. Tænketanken foreslår ligesom Landdistrikternes Fællesråd, at statshjælp kunne hjælpe landsbyers folkeskoler.

Bekymret for udviklingen
Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd, er bekymret for udviklingen og udtaler til Berlingske om de mange nye privatskoler på landet:   

– Det er et symptom på, at den offentlige service i landsbyerne gradvist bliver afviklet. Man privatiserer på en måde landsbyerne, fordi det offentlige trækker sig ud. Det er vi bekymrede over.

Han forslår derfor, at kommunerne skal kompenseres og peger på udligninigsordningen.

– I dag kompenseres kommunerne ikke for, at den kommunale service bliver dyrere og mere besværlig, når man har store geografiske afstande. Det parameter kunne man indføre i udligningsordningen, eller det kunne være en pulje, der sikrer, at vi beholder nogle folkeskoler ude i landsbyerne. Man skal ikke holde liv i en skole, hvis der ikke er børn til den, men skolen har betydning for, om nye familier vil flytte til området, udtaler Steffen Damsgaard.

Han mener ikke, at et barn skal have op mod en times transport hver vej til den nærmeste folkeskole.

23,p pct. i privatskoler i 2030 
Cevea har beregnet, at 23,9 procent af børnene på landet og 18,5 procent af børnene i byerne vil gå i privatskole i 2030, hvis udviklingen fortsætter. Analysechef Jens Jonatan Steen fra Cevea mener, det er problematisk, at familier på landet skal betale for at få børnene i en lokal skole.

– Jeg er nervøs for udviklingen, fordi de private skoler ikke lukker alle ind. Det gælder for eksempel familier, der ikke har råd til at betale. Men der er også en selektionsmekanisme, fordi de private skoler har lov til at fravælge elever. Den øgede tilstrømning til privatskolerne sikrer derfor ikke, at vi har en grundskole, hvor alle børn kan gå. Resultatet vil blive et mere opdelt skolevæsen, og det må vi se med bekymring på, siger han til Berlingske.

 

 

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalinket.