Debatmøde i Vesthimmerland: Manglende finasiering er landsbyernes største problem

Det er ikke kun Landdistrikternes Fællesråd, der har sat problemet med manglende finansieringsmuligheder til huse i landsbyer og på landet til debat. På efterskolen i Ranum i Vesthimmerland har bestyrelsesmedlemmer fra borgerforeningerne i Vesthimmerland netop holdt et debatmøde om fremtidens bosætning i landsbyerne. Mødet kom i høj grad til at handle om finansieringsproblematikken. Det skriver den lokale avis Lokalt Indblik.

Borgmesteren Knud Kristensen (K), lokalpolitikere, ejendomsmæglere og to landspoltikere sad i panelet og svarede på spørgsmål. Rigtig mange af spørgsmålene handlede om, hvor svært det er at få tilflyttere til landsbyerne, fordi køberne ikke kan få finansieret de billige huse.

Knud Kristensen (K) kunne selv nævne et eksempel med et ungt par, der ikke kunne få lån til et hus til 500.000 kroner. Til gengæld kunne de få lov til at købe en grund i en større by og bygge et hus til 2,5 millioner kroner.

På debatmødet foreslog borgmesteren, ifølge Lokalt Indblik, at der skal sendes et konkret forslag til Christiansborg om, hvordan problemet løses. Forslaget skal udarbejdes af lokale eksperter på området. Borgmesteren forestiller sig, at staten skal lave en garantiordning for lån i visse udsatte områder.

Folketinget har ikke blik for problemer udenfor Storkøbenhavn
De to folketingspoltikere var Pernille Vigsø Bagge (SF) og Karsten Lauritzen (V). Pernille kunne godt forestille sig en statsbank, men det var Karsten Lauritzen mere tilbageholdende overfor.

Karsten Lauridsen forsikrede dog, at han ville tage borgmesterens forslag med til København. Men forslaget har måske slet ikke nogen chance, for i følge Venstre-manden har mange politikere i Folketinget slet ikke blik for de problemer, der eksisterer udenfor Storkøbenhavn, ligesom banker og realkreditforeninger slet ikke anerkender manglende finansiering som et problem, skriver lokalt indblik.

I panelet sad ejendomsmæglerne Asger Larsen, Ole Mortensen og Per Olsen. Sidstnævnet kom med forslag om at oprette en kommunal pulje, som boligejere kan låne penge i til at renovere deres huse udvendigt.

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalinket.