European Rural Parliament

 

European Rural ParliamentHvordan ser det ud med den lokale landdistriktsudvikling i 2015?

Det har Landdistrikternes Fællesråd sat sig for at undersøge og afrapportere sammen med andre Europæiske lande, som ligeledes ser på deres lokale landdistriktsudvikling. Resultaterne samles i en fælles rapport i efteråret 2015. 

Projektet, som hedder “European rural Parliament”, fokuserer på den udvikling, der starter hos borgerne, foreningerne, organisationerne osv.

Som en del af vores indsamling af viden og eksempler har vi indsamlet viden via dette spørgeskema, som alle vores læsere, der er involveret i lokalt udviklingsarbejde har haft mulighed for at svare på.

Vi takker for jeres bidrag. 

Spørgeskemaet findes her: http://bit.ly/1ATyTXC

 

Europæisk landdistriktsparlament

Konference d. 4. – 6. november 2015 Schärding

Landdistrikternes Fællesråd deltager i det europæisk landdistriktsparlament i byen Schärding i Østrig, hvor vi sammen med andre 250 deltagere fra 40 lande fremlægger, hvordan der lokalt arbejdes med landdistriktsudvikling. Her vil vi præsentere noget af det, vi arbejder for og med i organisationen omkring landdistriktsudvikling og nogle af de mange lokale projekter, som finder sted overalt i Danmark og lægge vægt på den store frivillighed, der ligger bag.

Læs pressemeddelelse

Se programmet Programme of the European Rural Parliament

 

Europæisk manifest for landdistrikterne

Landdistrikternes Fællesråd er optaget af landdistrikternes vilkår i Danmark men også i resten af Europa. Vi finder det derfor nødvendigt at deltage i Europæisk netværk og være med i udarbejdelsen af projektmateriale og fælles europæisk landdistrikts manifest. 

Manifestet er forfattet på baggrund af hovedkonklusionerne fra de deltagende landes rapporter og udfra diskussioner i workshops på European Rural Parliament.

Læs manifestet her: European Rural Manifesto 2015 (english version) 

Læs hele rapporten:  ALL Europe shall live

 

Field trips

Deltagerne fordeles ud på 10 forskellige busture for at se lokale udviklingsprojekter. De 4 følgende eksempler er fra Schärdings lokalområde i Sauwald Pramtal regionen. Det er alle LEADER (LAG) projekter. (Næsten alle de østrigske regioner er med i LEADER samarbejdet). 

1. besøg: Et skolemuseum

Udstilling på øsstrigsk skolemuseum I forbindelse med at der bygges en ny skole i landsbyen, vil skolelederen have et skolemuseum i bygningen også. Dette både for at styrke befolkningens lokalhistoriske kendskab og for at kunne bruge det i undervisningen også. Det er frivillige, der står for driften og de løbende udskiftende udstillinger.

2. besøg: Besøg virksomheden Pramoleum

Pramoleum introduktion

I 2010 går 5 landmænd sammen om at starte en virksomhed, der skal udvinde græskarkerneolie til madlavning og særligt desserter. Det er ikke nemt at starte op som lokal erhvervsdrivende og skal forholde sig til produktkoncencept, branding, markedet, konkurrenter osv., men efter 5 år har virksomheden idag 70 landmænd, som dyrker græskar for dem, og der er 8 ansatte. Deres produkter sælges nu i større dagligvarebutikker, men virksomheden ønsker generelt, at borgerne handler mere lokalt.

3. besøg: Krydderivirksomheden Schneiderbauer

Schneiderbauer introduktion

Et familieejet landbrug beslutter sig for at kun at ville arbejde med planteavl. Og det med fokus på urter og krydderier. Virksomheden startede i 2005 og er med årene vokset sig større. I 2015 arbejder familien sammen med 23 landmænd på 150 hektar jord, og det er et rigtig godt samarbejde med stor økonomisk sikkerhed for begge parter. Priserne er aftalt på forhånd og landmændene får deres betaling på forhånd. I det gode partnerskab, de har, råder de hinanden indbyrdes, de hjælper hinanden og erfaringsudveksler. Især de yngre landmænd, vil gerne indgå samarbejde med Schneiderbauer, de er meget innovative og har stort fokus på kvalitetsvarer. Produkterne sælges i dagligvarebutikker over hele Østrig, der er nethandel og en gårdbutik.

4. besøg: Gårdbutikken Niedermayer säfte:

Niedermayer apfel säfte

På denne gård har man også en familieejet virksomhed, hvor tre generationer arbejder sammen. Der er stadig landbrug men ved siden af det har familien i de sidste 20 presset æblemost. Det startede i det små med presning til eget forbrug, men efterhånden er virksomheden vokset og idag sælger de 70 000 L forskellige typer af æblemost, frugtsaft, æblecider osv. Æblerne køber de ind fra andre østrigske regioner, Niedermayer apfelsäftemen produkterne sælges primært i deres lokalområde. Det er lokale borgere, der handler i gårdbutikken, eller de sælges til lokale restauranter.

Følg konferencen på flere måder:

Hjemmeside

Facebook

Twitter: #EuRuralParl

YouTube (livestreaming): 

5 Nov. Opening Session 9.00-11.00: https://www.youtube.com/watch?v=j9jU2OuGxN4 
6 Nov. Plenary Session 9.00-11.00: https://www.youtube.com/watch?v=tnbeujTfAdU
6 Nov. Plenary Session 14.00-17.00: https://www.youtube.com/watch?v=XkQsMXP7pgc