På vej mod et land i balance

af STEFFEN DAMSGAARD, Formand for Landdistrikternes Fællesråd, Nørrevang 1, Lemvig. 
 
Med vækstplanen har regeringen – og de partier, der ender med at stemme den igennem – med al tydelighed vist, at de er klar til at gøre det nødvendige for at skabe et Danmark i bedre balance.
 
Danmark gennemgår i disse år en historisk omstilling, som en direkte konsekvens af årtiers statslig centralisering, hvor vores samfund på mange måder er ved at blive delt i udvikling og afvikling. I de dele af vores land, der er særligt pressede, altså landdistrikterne, har man da også længe råbt vagt i gevær. En vækstplan har stået højest på ønskelisten igennem mange år. Og nu kom den så, regeringens plan for vækst og udvikling i hele landet. Danmarkshistoriens største af slagsen.
 
Da erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen og miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen en kold mandag i slutningen af november sidste år fremlagde regeringens vækstplan i Nørre Snede, var landdistrikternes glæde da heller ikke til at overse.
 
Men det er også svært at være andet, for regeringens plan vil uden tvivl medvirke til, at der skabes mere vækst i både landdistrikterne og i Danmark.
Og det er et godt tegn, for igennem alt for mange år har politikerne nemlig haft travlt med at turnere land og rige rundt for at tale om, hvor mange flere penge vi skal bruge på vores velfærdssamfund, men sjældent sagt noget om, hvordan vi skal skabe mere vækst og udvikling.
 
Derfor er det glædeligt, at det nu ser ud til, at politikerne har fået øjnene op for det, der skal til for at skabe vækst og udvikling i landdistrikterne. En vækst som i endnu større omfang kan bidrage til den samlede værdiskabelse i vores samfund. Man skal nemlig i langt større grad se det, at skabe rammerne for vækst og udvikling i landdistrikterne som en investering, frem for som en almisse til landdistrikterne.
 
Faktisk bidrager virksomheder og erhvervsdrivende i de danske yderområder allerede i stor stil til velfærdssamfundet. Tænk bare på Lego i Billund, Danfoss i Nordborg og Grundfos i Bjerringbro.
 
Vi må heller ikke glemme hele fødevareklyngen, som står for en stor del af vores 
eksport. Nærmere bestemt for 24 % af den samlede danske vareeksport.
 
Der er grund til optimisme, ikke bare i København K, men i hele landet. I den senere tid er vækst i landdistrikter nemlig for alvor kommet på dagsordenen. Det, at planen er så markant, og at den omfatter over 100 forskellige initiativer er et tegn på at politikerne tager opgaven med at skabe et land i balance alvorligt.
 
De dele af udspillet, som rummer størst potentiale for økonomisk vækst og beskæftigelse er i forhold til lempelserne af planloven og den ambitiøse udflytning af statslige arbejdspladser.
 
Og jo, selvfølgelig er der også nog- le elementer i planen, vi gerne havde set udeladt, eksempelvis lempelsen af detailhandelsbestemmelsen, og andre igen, som vi gerne havde set var kommet med, men overordnet set er det her et stort skridt i den rigtige retning.
 
Det er den til hver en tid siddende regerings prærogativ, at sætte kursen for at den retning, man ønsker at samfundet skal udvikle sig i. Med vækstplanen har regeringen – og de partier der ender med at stemme den igennem – med al tydelighed vist at de er klar til at gøre det nødvendige for at skabe et Danmark i bedre balance.
 
 
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.