Nye ministre besinder sig

De to nye ministre i hhv. Energiministeriet og Skatteministeriet vil måske trække afgifter tilbage. Begge de nye ministre peger på to afgifter, som hæmmer udviklingen ikke mindst i landdistrikterne.

Skatteminister Morten Østergaard vil ikke indføre den meget omtalte Forsyningssikkerhedsafgift, som i daglig tale kendes som brændeafgiften. Den nybagte minister har indset, at afgiften ville udvikle sig til et administrativt monster, og at den ville ramme befolkningen meget skævt. Sankebrænde er en meget anvendt og helt CO2-neutral måde at varme sin bolig op på, og gennem den senere år har mange fjernvarmeværker indført anlæg til afbrænding af flis, som også er meget miljøvenligt. Afgiften på sanke- og pejsebrænde ville medføre så mange problemer at indføre i praksis, at ministeren ikke finder den holdbar, og afgiften ville påvirke 1,6 millioner fjernevarmeforbrugere med store prisstigninger. Ministeren har endnu ikke anvist, hvor gevinsten på 2,8 milliarder kroner så skal findes, men hans idé har stor opbakning i folketinget.

Energiminister Rasmus Helveg Petersen har indset at den grønne energipolitik har medført så store stigninger i udgifterne for de energitunge virksomheder, at det koster arbejdspladser og eksportindtægter på grund af manglende konkurrenceevne. Det er den såkaldte PSO-afgift – Public Service Obligations – som rammer virksomheder med et stort elforbrug, der er i spil. Mange af de energitunge virksomheder ligger i dag i de danske landdistrikter – f.eks. gartnerierne – og dermed rammer manglende konkurrenceevne dobbelt hårdt her. I områder, hvor det i forvejen er svært at skabe vækst, er det ikke nedlæggelse og udflytning af arbejdspladser, vi har brug for – tvært imod. Energiministeren siger til JP, at det ikke er et tegn på en snarlig ophævelse af afgiften der er tale om, men at man har indset, at man her står med en effekt, som ingen har ønsket. Han vil nu tale med forligsparterne bag den grønne omstilling.

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.