Moms på byggegrunde stopper byudvikling i yderområder

Skatteministerens forslag om at lægge moms på byggegrunde medfører, at man i mange yderområder ikke længere vil kunne byudvikle. Områderne bliver derved holdt i et jerngreb, som er stærkt utilfredsstillende, siger formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.

Mekanismerne der regulerer i dag
Udbud/efterspørgsel har stor betydning på grundpriserne. Hvis en entreprenør eller kommune byggemodner et areal og vil sælge byggegrunde, skal økonomien som minimum hænge sammen. Lovgivningen kræver faktisk, at en kommune kun skal gå ind i et byggemodningsprojekt, hvis den vurderer, at den kan få dækket omkostningerne. – Jo mere attraktivt beliggende en grund er, jo mere kan den sælges for og jo mere kan kommunen tjene efter byggemodningsomkostninger.

Nye momsregler og konsekvenserne
Med reglerne om moms på salg af byggegrunde skal virksomheder og kommuner fra starten af 2011 sælge grundene med moms. På de mest attraktive byggegrunde vil momsen blive lagt oveni grundprisen, for folk efterspørger grundene uanset prisen. For andre knap så attraktive steder, hvor man ikke kan sælge grunde 25 % dyrere, vil det betyde, at grundprisen eksklusiv moms bliver helt eller delvis nedsat svarende til momsstigningen, så der kompenseres ved at skære i byggeudviklerens fortjeneste. Endelig er der rigtig mange steder rundt i landet, især i yderområder, hvor byggeudvikling i dag kun lige kan løbe rundt økonomisk, d.v.s.,  uden nogen fortjeneste ved grundsalg, og hvor kommunen kun udstykker for at sikre udviklingen i et område, og hvor entreprenørerne udstykker byggegrunde for at de efterfølgende kan tjene en smule på huset, der skal bygges efterfølgende.
Hvis grundene fremover skal pålægges 25 % moms forudser Landdistrikternes Fællesråd, at det kun er i kommunens centerby, at nye byggegrunde bliver byggemodnet og solgt.
Momsen virker som en afgift, der vil fjerne grundlaget for meget udbygning, især hvor det i dag er på grænsen til ikke at kunne løbe rundt.

Folk vil gerne bo i landdistrikter og yderområder, men også andre forhold blokerer
Landdistrikternes Fællesråd oplever, at til trods for at folk gerne vil bo og bygge nyt hus i de små byer og landsbyer, forstærkes ovenstående momsproblemer af kreditforeningers og bankers modvilje til at låne penge til nye huse i yderområder, fordi det kan være sværere at gensælge et nyt hus i sådant område uden risiko for tab.
Momsreglen vil medføre stop for nybyggeri i mange landsbyer. Landdistrikternes Fællesråd ønsker, at skatteministeren skal finde en løsning, som giver mulighed for at sikre en fortsat boligudvikling i landdistrikterne. Det ligger også i intentionerne i regeringsudspillet ”Et land i balance”.  Ved at åbne mere op for planloven og vælge mere attraktive placeringer, som ikke er muligt i dag, vil man kunne opleve større efterspørgsel og lidt højere priser, men det vil ikke kunne afhjælpe problemstillingen generelt, slutter Sten Damsgaard, der træffes på tlf. 51740062 for yderligere kommentarer.


Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

1 Response to Moms på byggegrunde stopper byudvikling i yderområder

  1. Marianne Tychsen skriver:

    Det er både regler og kultur, der spænder ben. Der findes vist ikke den kommune, hvor man ikke på hjemmesiden nemt kan guides hen til ledige byggegrunde. Hvorfor dette ressourceforbrug når der står masser af ledige huse rundt omkring i landsbyerne. Ny tilflyttere får slet ikke øjne på mulighederne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *