Ministre kender ingen eksempler på låneafslag i landdistrikterne

Eksemplerne, der forsvandt i sommerheden

Tirsdag 26. august var hele to ministre kaldt i samråd i Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer. Ministeren for By, Bolig og Landdistrikter, Carsten Hansen og Erhvervs- og Vækstminister, Henrik Sass Larsen var indkaldt sammen, da emnet hører hjemme i begge ministeriers område. Samrådet drejede som om de alment kendte problemer med at få finansiering til at købe bolig eller etablere virksomhed i landdistrikterne. Mange danskere har oplevet at få afslag på lån på trods af solid privatøkonomi eller sund virksomhedsdrift, og i mange tilfælde helt uden at banken eller realkreditten overhovedet havde gjort sig ulejlighed med at besøge den aktuelle ejendommen.

Begge ministre hævdede, at de ikke kendte til eksempler på sådanne tilfælde. Det kom som en overraskelse for mange, som havde overværet eller fået refereret fra den høring, som LDF i marts arrangerede for udvalget. På den høring blev der netop fremlagt helt konkrete eksempler på afslag i landdistrikterne. Nu skal det siges til ministrenes forsvar, at ingen af dem var til stede, men på den anden side kan man på Folketingets hjemmeside læse et fyldigt referat af høringen. Derimod efterlyste både Carsten Hansen og Henrik Sass Larsen sådanne eksempler og lovede, at de ville handle, når de blev præsenteret for sådanne sager. Den udfordring tager LDF op.

Vi opfordrer alle, der har oplevet uberettigede eller uforstående afslag på boligkøb i landdistrikter og yderområder til at udfylde nedenstående formular/skema. Hvis I er usikre på, hvor detaljerede oplysninger vi har brug for, kan I nøjes med at udfylde kontaktoplysningerne, og så vil vi kontakte jer efterfølgende og høre, om det er en sag der er aktuel at forelægge for ministeren. Vi videregiver ingen oplysninger til ministeriet uden forudgående aftale med den enkelte og vi arbejder på, at eksemplerne kan behandles med maksimal fortrolighed i ministeriet. På forhånd mange tak for hjælpen!

Klik her for at hente formular til at samle eksempler på manglende finansiering:

Journalisering af sager med manglende belåning

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

2 Responses to Ministre kender ingen eksempler på låneafslag i landdistrikterne

 1. Palle Isaksen skriver:

  Realkreditlån i landdistrikterne.
  Jeg mener, at Landdistriktsrådet bør arbejde på en skærpet lovgivning på området. Kreditforeninger skal have en forpligtelse til at yde lån ud fra den gældende 80%-regel og et neutralt vurderingskorps (med repræsentanter fra bl.a. ejendomsmæglerne) for alle kreditforeninger skal forestå vurderingen af disse ejendomme i landdistrikterne. Evt. kan der pålægges et risikobidrag på ½%, som indgår i en fælles fond, hvor evt. tab på disse lån kan kompenseres.

  Omsætningen af ejendomme i landdistrikter og yderområder incl. de mindre øer er helt afgørende for, at der kan holdes gang i disse områder, og det vil bidrage væsentligt til at opretholde værdien af ejendommene i områderne. Dermed skabes der også en større sikkerhed for kreditforeningerne i de ejendomme, hvor de allerede har eksisterende lån og imødegår tab på disse.

  Samtidig bidrager det til iværksætteres muligheder for at skabe sæsonaktiviteter til gavn for turismen og sommerhusejere i disse områder. Eller at holde liv i eksisterende håndværk, detailhandel, turisme-, hotel- og restaurationsvirksomheder.

  Lige nu er vækstspiralen negativ i de udsatte områder. Landdistriktsrådet og Carsten Hansen bør være de stærkeste bannerførere og initiativtagere til at vende det til en positiv vækstspiral. Jo før, jo bedre. Jo hurtigere, jo nemmere. Det haster, mens der endnu er aktiviteter at bygge på og hurtige successer at opnå!

 2. Inga Kastberg Hansen skriver:

  Jeg er rystet over, at ministrene ikke kender til eksempler på manglende finansiering.
  Jeg købte selv et nedlagt landbrug for 5 år siden, hvor jeg kun betalte grundprisen for ejendommen på ca. 145.000 kr. Huset ligger i Randerup; Tønder Kommune. Banken lånte mig pengene under den forudsætning, at jeg skulle renovere huset, hvorefter jeg efter deres udsagn så kunne få et lån i kreditforeningen. Efter at have renoveret huset (på en byggekredit i banken) stod jeg med en gæld til banken på knap 500.000, hvorefter jeg flere gange har haft kreditforeningen ude for at se på huset for at give lån. Men resultatet er det samme hver gang …… Salgsværdien (hvis huset overhovedet kan sælges) overstiger ikke 500.000,- som er den magiske grænse for, hvornår man kan få et kreditforeningslån – dette uanset hvilken løn man ellers kan præsterer. I mit tilfælde har banken været så rare at lave to lån til mig …. (og det er muligt, at man derfor ikke kan tale om manglende finansiering!) – resultatet er dog at jeg sidder med lån i huset til en rente på 7 og 8-9 % – hvilket fordyrer min bolig voldsomt. Da jeg er alene og tilmed afskediget fra mit job og på revalidering – gør det min situation tragisk. Jeg er stavnsbundet – da kreditforeninger ikke vil give lån i mit hus – og derfor er det ikke muligt at sælge – for hvem vil, hvis ikke de er tvunget til det af banken, sidde i et hus med lån til 7-9% i rente ….

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *