Mange lokale samfund mister den sidste butik

Mange lokale samfund mister den sidste butik
Det er chokerende og sørgeligt, at den konservative Lene Espersen har sat kniven på struben af organisationer inden for detailhandlen og tvunget dem til at acceptere en lemlæstelse af de sørgelige rester af lukkeloven. Hermed har De Konservative næsten kapituleret over for Venstre og Dansk Folkepartis ønske om at likvidere resterne af en særdeles liberal og udhulet lukkelov.

Oven i købet kører de konservative løs kort før, at resultaterne af en analyse af konsekvenserne for handelslivet af en ændret lukkelov, som de selv gang på gang har henvist til, foreligger. Om tre år har vi kun 13 helligdage tilbage, hvor store butikker er tvunget til at holde lukket. Hvis omsætningen er mindre end ca. 25 millioner kroner, fjernes alle begrænsninger.

Det vil får dybt alvorlige konsekvenser. Masser af små handlende og special-forretninger, som vi ikke kan undvære flere af, bliver tvunget til at lukke butikken. Mange hundrede mindre byer og landdistrikter, speicielt i de såkaldte yderområderrisikerer at miste den sidste butik – til skade for beboere i almindelighed og ældre i særdeleshed, fordi de ikke kan køre for at købe ind. De eneste, som profiterer af de nye og dårlige forhold, bliver detailhandlens giganter, som i forvejen dominerer markedet alt for meget.

Liberalister med skyklapper
Jeg er stadig enig med John Wagner, adm. direktør for De Samvirkende Købmænd, i hans synspunkter fra oktober 2008: “For liberalister med skyklapper kan en afskaffelse af lukkeloven i sig selv være et ideologisk mål, men for alle andre – konservative, radikale eller for den sags skyld Dansk Folkeparti – må det afgørende vel være, hvad der er bedst for de berørte parter: De forretningsdrivende, de ansatte, forbrugerne – og dertil: Hvad der er bedst for den almindelige samfundsudvikling i form af et frodigt nærmiljø, et spændende handelsliv, attraktive fødevarebutikker, uddannelses- og arbejdspladser, hensyntagen til klima og miljø, kultur- og idrætsliv etc.
Det tæller åbenbart for lidt for De Konservative og nul for Venstre og Liste 0.

Kaj Møldrup Christensen
Fuglebakken 10, Langå.
Formand for Panel for Udvikling i Landdistrikter
og Fiskeriområder i Region Midtjylland (S).

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

1 Response to Mange lokale samfund mister den sidste butik

  1. Annie Søndervang Olsen skriver:

    Hvem er den nye lukkelov for? De mennesker der ikke kan finde ud af at skrive en huskeseddel og få handlet inden kl. 18-19-20. Der kan ikke være nogen der ikke kan nå at få handlet inden de nuværende tider. Det er de samme der altid handler 5 minutter i lukketid.
    Fakta ved siden af mg har haft åben hele påsken fra kl. 8 til kl. 21. Skulle det virkelig være nødvendigt.
    Der må være mange mennesker der keder sig på fridage siden de synes at det er nødvendigt at handle. Hvad er der blevet af nabohjælp hvor man kan låne en kop sukker hvis man skulle løbe tør, nej nu starter man bilen og kører rundt til butikkerne i stedet for at slappe af.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *