LDF-formand: God lov ændres uden debat

[Landdistrikterne.dk] LDF-formand Steffen Damsgaard vil holde politikerne ansvarlige, hvis ny lukkelov får negative konsekvenser for landdistrikterne.

Hidtil har de små butikker haft kunderne for sig selv om søndagen. Fra 2012 vil det kun være tilfældet 13 helligdage om året. Det er den umiddelbare konsekvens af erhvervsminister Lene Espersens forslag til en afskaffelse af lukkeloven, som blev præsenteret på et pressemøde tirsdag eftermiddag.

Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd, er dog bange for, at konsekvenserne kan blive langt mere omfattende.

– I Landdistrikternes Fællesråd er vi oprigtigt bekymret for, hvad en afskaffelse af lukkeloven vil betyde for udkantsområderne  og de små lokalsamfund. Vi frygter, at det vil medføre butikslukninger  – med alt hvad deraf følger af faldende huspriser og negativ befolkningsudvikling, siger Steffen Damsgaard.

Dagligvarebutikkernes organisationer – heriblandt De Samvirkende Købmænd og Coop – bakker op om ministerens forslag, der gradvist afskaffer lukkeloven og erstatter den med en helligdagslov. I første omgang udvides supermarkeder og  indkøbscentres mulighed for at holde søndagsåbent. Men fra oktober 2012 ophæves alle lukketidsregler undtagen på  helligdage, grundlovsdag, juleaftensdag og nytårsaftensdag.

Steffen Damsgaard tager til efterretning, at lovændringen også har opbakning fra de små detailhandlenes organisationer, DSK og Coop, men tror kun det skyldes deres frygt for alternativet, nemlig total afskaffelse af enhver lovgivning på området. Ændringerne har tilsyneladende også opbakning fra et flertal i befolkningen – dog mest udpræget i de bynære områder!

Trods erhvervsministerens udmelding vil Steffen Damsgaard kontakte udvalgte politikere inden Folketingets behandling af en lovændring. Og Landdistrikternes Fællesråd vil følge udviklingen nøje, lover formanden.

– Hvis loven bliver vedtaget, og vi kan se, at loven får negative konsekvenser for de små samfund, så vil vi holde politikerne op på det, understreger han. – Så må det være deres ansvar at komme noget i den anden vægtskål, som kan opveje det.

Lukkelov eller ej så har beboerne i landdistrikterne dog også et ansvar.

– I sidste instans er det jo landbefolkningen selv, der bestemmer, hvor de vil handle – og dermed hvor der skal være dagligvarebutikker, siger Steffen Damsgaard.

Han lægger ikke skjul på, at lukkeloven efter hans mening har fungeret fint i dens nuværende form.  Ikke mindst derfor ærgrer LDF-formanden sig over, at lovændringen er blevet til i et lukket kredsløb mellem erhvervsministeriet og butikkernes organisationer.

– Sammen med De Samvirkende Købmænd havde Landdistrikternes Fællesråd budt ind på at sidde med i en lukkelovskommission, der skulle evaluere lukkeloven. Nu ser det ud til at loven bliver ændret, uden at vi får en kommission, ja, uden at vi overhovedet får en politisk debat. Det finder jeg dybt beklageligt.


Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

1 Response to LDF-formand: God lov ændres uden debat

  1. Hanne Smedegaard skriver:

    Vi kan ikke lovgive os ud af manglende konkurrenceevne. Vi skal i landdistrikterne i stedet blive dygtigere til at samle servicefunktioner og på anden og kreativ vis gøre det attraktivt at handle lokalt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *