Landsbypedeller udfordrer vanetænkning

[Landdistrikterne.dk] Regeringen vil have leverandører af offentlige service til at udfordre regler og bestemmelser.  Med pilotprojektet “Landsbypedeller” tager Landdistrikternes Fællesråd udfordringen op.

En lokal altmuligmand der løser opgaver for kommunen og lokalsamfundet. Det lyder umiddelbart som en rigtig god ide. Men også som en idé, der rejser en række spørgsmål. For hvilken kommunal forvaltning skal ansætte landsbypedellen, hvis han både skal køre minibus, vedligeholde grønne områder og løse sociale opgaver i lokalsamfundet? Skal en landsbypedel overhovedet ansættes af kommunen? Og hvilken overenskomst skal han i givet fald ansættes under?

Den slags spørgsmål skal Landdistrikternes Fællesråds pilotprojekt “Landsbypedeller” bidrage til at afklare. I tæt samarbejde med en række kommuner landet over skal projektet afprøve muligheder og barrierer i forbindelse med landsbypedelordningen.

I den forbindelse håber man at kunne gøre brug af den såkaldte udfordringsret, som regeringen har udstyret leverandører af offentlig service med.

– Med udfordringsretten i hånden kan kommunen søge om at blive fritaget for en regel eller bestemmelse, der udgør en barriere for landsbypedelordningen, forklarer projektleder Connie M. Skovbjerg fra Landdistrikternes Hus. – Vores opgave i projektet er at undersøge kommunernes forventninger og ønsker. Desuden skal vi indsamle og analysere kommunernes erfaringer, så de kan bruges af andre i fremtiden.

Udfordringsretten er et led i regeringens afbureaukratiseringsinitiativ. Intentionen bag initiativet er, at regler og bestemmelser ikke må være en hindring for nye måder at tænke offentlig service på. Og det er helt i tråd med tankerne bag landsbypedelordningen.

– Formålet med projektet er at undersøge, om man med landsbypedeller kan opnå en bedre udnyttelse af ressourcerne samtidig med, at man fastholder serviceniveauet i landdistrikterne, siger Connie M. Skovbjerg.

Foreløbig har Fanø og Odsherred kommuner meldt sig som deltagere i projektet, men flere står på spring.

– Sammen med formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, tager jeg i disse dage rundt til de kommuner, som har vist interesse for at deltage i projektet, fortæller projektleder Connie M. Skovbjerg fra Landdistrikternes Hus. – Formålet er at lave en forventningsafstemning, så kommunerne ved, hvad de kan få ud af at være med.

Målet er at få 10 kommuner til at deltage i projektet – helst kommuner der er så forskellige som mulige. Og det er endnu ikke for sent at komme med. Interesserede kommuner kan kontakte Connie M. Skovbjerg tlf.: 76 340 352 for nærmere oplysninger og eventuelt aftale et besøg.

Det koster 20.000 kr. for kommunerne at deltage. Derudover finansieres pilotprojektet af et tilskud på 400.000 kr. fra Indenrigs- og Socialministeriets Landdistriktspulje.

Læs mere om projektet og om Danmarks første landsbypedel på www.landsbypedel.dk

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

1 Response to Landsbypedeller udfordrer vanetænkning

 1. Ivan Arleth Hansen skriver:

  Vedr. vanetænkning og udkants Danmark !
  Jeg er arbejdsløs Bygningssnedker , har mere end 30 års erfaring for bygnings branchen.
  Forstår ikke samfundet / politiker på Christiansborg , vedr. tilskud for danske håndværker der ønsker
  at etablerer nye arbejdspladser ?
  Hvorfor denne stop klods? Jeg tænker , hvis alle de dygtige håndværker der findes i Danmark fik en ærlig håndsrækning, kom der virkelig gang i samfundet Danmark .
  Der er virkeligt et stort behov for at flytte penge fra København/ Sjælland til land distrikterne i det øvrige Danmark.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *