Landdistrikternes Fællesråd vil sikre uddannelser på landet

Landdistrikternes Fællesråd, som er den overordnede landdistriktsorganisation i Danmark, vil sikre, at unge både kan komme i gymnasiet, tage en erhvervsuddannelse og en universitetsuddannelse uden at skulle ind til de største byer.

Et nyt udspil fra Landdistrikternes Fællesråd, som tæller 40 danske land- og yderkommuner, skal sikre at unge kan tage en uddannelse uden at søge mod landets største byer. Det skriver JydskeVestkysten.

»Det kan for eksempel være, at en eksisterende professionshøjskole får tilknyttet en universitetsuddannelse. På den måde er man også med til at styrke det faglige miljø,« siger Steffen Damsgaard, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd, til avisen. 

Det ligger også i udspillet, at konkrete uddannelser skal flyttes tættere på de områder, som uddannelsen sigter mod. Det kan for eksempel være områder, hvor der er mange offshore-virksomheder, fødevareproduktion eller andet.

»Det skal jo gerne bygge oven på udflytningen af statslige arbejdspladser, som også kom tættere på de brancher og områder, de beskæftiger sig med,« siger Steffen Damsgaard.

På Christiansborg er tanken om uddannelsesmuligheder i hele landet ikke fjern. Det er dog vigtigt at tænke økonomi ind i det, mener uddannelsesordfører for Liberal Alliance, Henrik Dahl (LA).

»Det er en spændende tanke, men det skal give samlet mening, og filialer uden for de store byer er relativt dyre,« siger han til avisen.

Uddannelsesordfører for Venstre, Anni Matthiesen (V), henviser til, at uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) har fremlagt lignende tanker.

»Det er helt oplagt at tænke i at lægge uddannelser der, hvor erhvervslivet har brug for de færdiguddannede« siger hun.

Landdistrikternes Fællesråd vil bede om et møde med uddannelses- og forskningsministeren for at diskutere udspillet og mulighederne for flere regionalt spredte uddannelser. 

Landdistrikternes Fællesråd er på vej med 20 konkrete uddannelser, som efter rådets opfattelse med fordel vil kunne flyttes til andre dele af landet end de største byer. Det kunne ifølge Landdistrikternes Fællesråd være:

Naturressourcer – Københavns Universitet,

Jordbrugsøkonomi – Københavns Universitet,

Skov- og landskabsingeniør – Københavns Universitet,

Agronomi – Københavns Universitet, Kgl. Dansk Veterinær og Landbrugsskole

Læs relateret artikel: Uddannelser er vejen til vækst fra Jyllands-Posten

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.