Landdistrikterne set fra Borgen: Enhedslisten

Enhedslisten er efterhånden det eneste parti i Folketinget, der tør bruge ord som solidarisk samfundsmodel og omfordelingen af velstanden i samfundet. Disse begreber kommer også i brug, når partiets fødevareordfører, Per Clausen, skal redegøre for, hvordan Enhedslisten vil skabe et Danmark i bedre regional balance.

Han nævner prompte bedre offentlig service, hurtigere bredbånd og en styrket erhvervsudvikling som redskaber Enhedslisten vil tage i brug for at modvirke en samfundsudvikling, hvor befolkningen og den økonomiske vækst koncentreres omkring de store byer.

Mange udkantskommuner er i forvejen presset på serviceområdet, fordi befolkningsudviklingen giver et vigende skattegrundlag. Vil bedre offentlig service ikke kræve, at man styrker den kommunale udligningsordning?

– Det er klart, at der skal afsættes flere ressourcer til de her kommuner. Offentlige serviceydelser koster jo penge. Men vi mener, at det vigtigt at fokusere på tilbud som skoler og daginstitutioner, der kan tiltrække de unge og børnefamilierne. I det lange løb vil det kunne betale sig.

Højhastighedskomitéens anbefaler, at udrulningen af fremtidens bredbåndsnet skal ske på markedsbetingelser. Det vil betyde, at befolkningen i landdistrikter og yderområder ikke vil få adgang til samme hastighed som resten af landet. Hvad er jeres holdning til den anbefaling?

– Vi mener, det er helt forfejlet. Vi ønsker en plan for bredbåndsudviklingen, der også sikrer udbuddet i de tyndt befolkede områder. Det er jo netop behovet for hurtigt bredbånd er størst. Jeg mener faktisk, at der burde være forsyningspligt på det her område.

Erhvervsudvikling og landbrug
Du nævner erhvervsudvikling som et indsatsområde. Hvordan forestiller Enhedslisten sig, at man kan styrke erhvervsudviklingen i landdistrikter og yderområder?

– Det skal vi gøre ved – så vidt det overhovedet er muligt – at tage midler fra den direkte landbrugsstøtte og overføre dem til investeringer i erhvervsudvikling i landdistrikterne. Lokal forarbejdning af fødevarer er et de områder, vi skal investere i.

På landbrugsområdet har Enhedslisten været blandt de skarpeste kritikere af regeringens forslag til en liberalisering af landbrugsloven. Hvad er det jeres kritik går på?

– Vi er bange for, at en yderligere centralisering af landbrugsproduktionen vil føre til et fald i beskæftigelsen i lokalområdet. Desuden er vi bekymrede over de manglende naturhensyn i lovforslaget.

– I det hele taget mener vi, at lovforslaget peger i den helt forkerte retning. I stedet for at indrette produktionen på et verdensmarked, hvor man skal konkurrere på prisen, skulle man hellere satse på en fødevareproduktion, hvor man tilfører varerne mere værdi. En produktion hvor fødevarerne forarbejdes i lokalområdet, og som er indrettet på efterspørgslen tæt på. Det vil være godt for klimaet, og det vil også være mere rentabelt. I dag er det jo sådan, at økologerne nærmest er de eneste landmænd, der tjener penge.

Post til hele landet
Enhedslisten kaldte for nyligt Transportministeren i samråd for at få ham til at redegøre for, hvordan han vil sikre god postservice i hele landet. Hvad er jeres eget svar på dette spørgsmål?

– Det er vores opfattelse, at der også i fremtiden skal være postomdeling 6 dage om ugen i hele landet. I de tyndt befolkede områder er man jo langt mere afhængig af postservicen end man er byerne. På landet får man jo mange steder den daglige avis leveret med posten. Her går vi ind for en solidarisk samfundsmodel, hvor den overpris man betaler i det tæt befolkede områder, går til at sikre postservicen i de tyndt befolkede dele af landet.

I er altså villige til portostigninger for at sikre postservicen i hele landet?

– Jamen, vi mener slet ikke, at det er nødvendigt med portostigninger. Den eneste grund til, at den borgerlige regering taler om portostigninger, er fordi de vil have, at Post Danmark skal give overskud. Det er måske, fordi de vil tjene penge på et salg. Vi mener slet ikke, at virksomhed som Post Danmark behøver at give overskud. Den skal bare løbe rundt.

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *