Landdistrikterne pines af visen grøn vækst

Indsatsen for job og levevilkår i landdistrikterne er prioriteret alt for lavt i aftalen mellem Regeringen og Dansk Folkeparti om Grøn Vækst. Det mener Regionsråd Midtjyllands Panel for Udvikling i Landdistrikter og Fiskeriområder.

Regeringen har den 16. juni indgået aftale med Dansk Folkeparti om Grøn Vækst, der er en prioritering af de i alt ca. 16 mia. kr. (halvt EU- penge og halvt statspenge) i landdistriktsprogrammet for 2010-2015.
Langt hovedparten af pengene bruges til landbrug og miljø, mens beløbet til job og levevilkår i landdistrikterne er 120 mio. kr. årligt og altså uændret i forhold til de seneste tre år.
– Det er en fejlvurdering. Der skal langt mere vægt bag indsatsen for at skaffe og fastholde arbejdspladser og få folk til at bo i landdistrikterne. Vi kan og vil ikke nøjes med vissengrøn vækst, siger Kaj Møldrup Christensen (S), formand for regionsrådets 16 mand store Panel for Udvikling i Landdistrikter og Fiskeriområder.
Panelet består af de regionsrådsmedlemmer, som er valgt til bestyrelserne for de 18 Lokale Aktions Grupper (LAG-er) i regionen. LAG-erne prioriter de penge, der er afsat til job og levevilkår.

Pengene rækker ikke
– For at sikre en fremtid for befolkningen landdistrikterne, er vi nødt til både at styrke bosætning og erhvervsudvikling i landdistrikterne. Det gælder eksempelvis i brancher som fødevarer, oplevelser og energi samt i produktions- og serviceerhverv. Det rækker ikke med 120 mio. kroner om året”, siger Kaj Møldrup Christensen.

Kaj Møldrup Christensen nævner i denne sammenhæng, at Regionsrådet og Vækstforum i Region Midtjylland har stor fokus på job og bosætning i landdistrikterne og nævner følgende initiativer, der er indeholdt i Vækstforums handlingsplan 2009 og støttes med i alt ca. 13 mio. kr. af regionale penge:

  • Fremtidens landsby
    Samarbejdsprojekter med kommuner, LAGer med flere om projekter for udvikling af Fremtidens landsbyer og uddeling af Region Midtjyllands årlige landsbypris.
  • Iværksætteri og virksomhedsudvikling i landdistrikter
    Program for rådgivningsindsats med videre for fremme af iværksætteri, fastholdelse og udvikling af virksomheder i landdistrikter.
  • Udvikling af erhvervs-styrkepositioner i yderområder
    Udvikling af erhverv og bosætning i regionens seks såkaldte yder-kommuner: Lemvig, Struer, Ringkøbing-Skjern, Skive, Norddjurs og Samsø.

Se mere om Region Midtjyllands indsats for udvikling i landdistrikterne på: www.landdistrikter.rm.dk

Kaj Møldrup Christensen (S)
Formand for Regionsrådets panel for Udvikling i Landdistrikter og Fiskeriområder
kaj.moldrup@rr.rm.dk

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *