Folkemøde på Bornholm – demokratifestival – 15. – 18. juni.

[LDF] Der er stort Folkemøde på Bornholm – demokratifestival –  fra den 15. til den 18. juni. Landdistrikternes Fællesråd deltager med en række aktiviteter, der sætter fokus på landdistrikter og yderområder og skaber debat om udfordringerne.

 Vi vil være i et telt på 3×12 meter ved siden af den store scene, hvor de politiske møder foregår. Vi vil ligeledes være i hallen lige over for scenen. Her vil projekt: Byg din landsby” foregå.

Vi er sammen med De Bornholmske Borgerforeninger, Mulighedernes Land og Akademisk Centralorganisation i teltet, hvor vi vil afholde workshop, café-debatter og debatter i små grupper om fremtidens landdistriktspolitik. Vi har tilsagn fra en del folketingspolitikere. Der er iøvrigt stort fremmøde af folketingspolitikere fra alle partier til Folkemødet.

Temaerne vil bl.a. være:
Landdistriktsudvalget i Folketinget – hvordan vil sammenhængen være til regioner og 
   kommuner.
– Landsbyernes fremtid: Hvordan skaber vi udvikling ud af afvikling.
– Skal landdistrikternes fremtid skabes via mere fri natur, og hvad vil det gøre ved
   erhvervslivet.
– Erhverv og bosætning i landdistrikterne med udgangspunkt i udfordringerne på
   Bornholm.
– Basale rammevilkår – hvordan forbedrer vi dem?
– Hvordan tiltrækker vi flere turister til vore landsbyer, og hvad tilbyder vi dem?
– Hvor kan det offentlige (politikere og embedsmænd) bidrage mere for at udvikle
   landdistrikterne?

Ovenstående er kun foreløbige forslag – der vil givet komme flere gode forslag til indhold i debatter og workshop.

 Debatterne forventes at være på 30-40 minutter med oplæg, spørgsmål, kommentarer og opsummering.

Workshops tænkes afviklet ved at borgere sætter sig sammen en times tid og diskuterer et emne, hvorefter de møder en eller to politikere, der så tager fat i de konklusioner, der er kommet fra borgerne. 

Landdistrikternes Fællesråd samarbejder med De Bornholmske Borgerforeninger, som vil deltage i de workshops, café-debatter som Landdistrikternes Fællesråd arrangerer ved Folkemødet. Der vil dermed være stor aktivitet omkring standen/teltet hele tiden.

Landdistrikternes Fællesråd  påtænker også at arrangere en cykeltur på ca. 8- 10 km en af dagene til nogle Bornholmske lokalområder. Vi forestiller os, at der deltager et par landspolitikere, kommunalpolitikere og folk fra borgerforeningen og formanden for Landdistrikternes Fællesråd i turen. De kan så se et eller to projekter i den pågældende landsby. Vi inviterer naturligvis pressen med på turen.

Landdistrikternes Fællesråd indbyder endvidere, sammen med Landdistrikternes Hus, pilotprojektet ”Byg din nye Landsby”. Det er en ny inddragende måde at få borgerne til at bygge deres ideal-landsby fysisk i miniature udgave. Det er en ny måde at arbejde med borgernær byudvikling og det forventes at have stort udviklingspotentiale.

Fysisk kommer det til at foregå i hallen ved siden af den store scene, hvor de bornholmske lokalområder får udleveret en plade på 1 x 2 meter og en pose med 500 klodser på 3 x 6 cm., lavet af styrolit. Her skal de bygge enten deres egen landsby, som de gerne vil have den udvikler sig hen over de kommende år eller en helt ny landsby, hvor kun fantasien sætter grænser.

Fredag eftermiddag udvælges tre af de byggede landsbyer, der går videre til den endelige udvælgelse af vinderprojektet, som kåres  af et dommerpanel, bestående af politikere, borgere og evt. fagpersoner fra forskellige områder. Det bliver et pilotprojekt, som vi efterfølgende vil udbrede til regionerne, således at der laves et lignende arrangement i hver region og til sidst udvælges på landsplan et af projekterne som vinder. Vi håber, at der efterfølgende er en kommune, der tør binde an med at bygge den nye landsby.

Vi glæder os til Folkemødet og håber mange vil besøge vores telt, deltage i debatten om landdistriktspolitik og evt. bygge en helt ny landsby.

 Vi oplyser gerne nærmere om vores aktiviteter på det store Folkemøde.

Man kan  læse mere om Folkemødet på www.folkemoedet.dk

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Et svar til Folkemøde på Bornholm – demokratifestival – 15. – 18. juni.

  1. Pingback: Landdistrikternes nyhedsmail 23. maj 2011 | Lokalråd 4262 - Et lokalsamfund i udvikling

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *