Et præhospitalt plaster på såret

Ved finanslovsforhandlinger i efteråret afsatte regeringen og Dansk Folkeparti 600 mio. kr. til at sikre akutbehandlingen og den præhospitale indsats i udkantsområderne. Parterne har nu indgået en aftale om udmøntningen af pengene – en aftale som især har fokus på Nordvestjylland og Lolland, da det er disse områder som får længst til et nyt supersygehus.

Jeg er grundlæggende positiv over for aftalen – men på en negativ baggrund. For der skal ikke herske nogen tvivl om, at der ved placeringen af de nye supersygehuse efter min mening ikke blev taget nok hensyn til udkantsområderne. Det gælder især placeringen af sygehusene i Gødstrup, Aabenraa og Køge.  

Regeringen og Dansk Folkepartis aftale om nære sundhedstilbud i udkantsområder afbøder de værste konsekvenser af fejlplaceringerne – lidt ligesom et plaster gør godt på et blødende sår!

Jeg hæfter mig især ved, at det aftalen styrker den præhospitale indsats. Bl.a. bliver det slået fast, at responstiden på 15 min. også gælder for yderområderne.

Aftalen sikrer desuden, at der etableres nye akuthuse, så man ikke skal køre 70-90 km. for at få behandling for forbrændinger, snitsår, knoglebrug m.m. Det ændrer dog ikke ved, at nogle beboere i udkantsområder skal køre op til 90 km ved alt fra fødsler, alvorlige arbejdsulykker og trafikulykker, blodpropper og hjerneblødninger.

Jeg håber, at aftalen kan levere varen med hensyn til de 15 minutters responstid. Det vil i hvert bidrage til at skabe øget tryghed i yderområderne. Der skal så også følges op på aftalen, så forligspartiernes prioriteringer og investeringer bliver fastholdt og sikret i fremtiden.  

Det er dog ikke alle konsekvenser af den nye sygehusstruktur, som kan afhjælpes med et præhospitalt plaster. Det handler jo ikke bare om tryghed, men også om kompetencearbejdspladser i den offentlige sektor, som udkantsområderne har så hårdt brug for. Hertil kommer at sundhedsuddannelserne risikerer at flytte væk sammen med de nye supersygehuse – og med dem det udviklingspotentiale som ligger i at have uddannelsesmuligheder i yderområderne.

Jeg er altså moderat positiv over for aftalen, men beklager stadig fejlplaceringen af sygehusene.

Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *