Erhvervs- og Vækstministeren ser rigtigt, men for snævert

Henrik Sass-Larsen har ret i, at en begrænsning af afdragsfrie lån næppe vil skade landdistrikterne.

Der er ingen grund til at tro, at en begrænsningen af afdragsfrihedens andel af en finansiering af boliger skulle ramme landdistrikterne særligt hårdt. Som ministeren siger til TV2.dk, er andelen af afdragsfrie lån i forvejen mindre i landdistrikterne en i de store byer, og uanset årsagen til dette forhold vil der i fremtiden gælde ens regler for by og land, når det kommer til at optage afdragsfrie lån. Det er måske en kende overdrevet, at tilskrive de danske låneformer ansvaret for finanskrisen, som flere ellers forsøger.

Derimod ser ministeren ikke den skævvridning, der de facto er i den generelle långivning til bolig og erhverv. Her er der stor forskel på land og by. Siden LDF  i marts arrangerede en høring for Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer om den centrale udfordring i manglende finansieringsmuligheder udenfor de større byer, er debatten bølget frem og tilbage. Er der et reelt problem – eller er der tale om en myte? Senest på et åbent samråd i Folketinget sagde både Henrik Sass-Larsen og ministeren for området, Carsten Hansen, at de ikke kendte til eksempler på afslag på belåning alene på grund af beliggenhed. Det kan i den grad undre, da medierne hen over sommeren har været fyldt med konkrete eksempler, og LDF løbende har fortalt om almindelige historier fra landdistrikterne. På det nævnte samråd bad begge ministrene om sådanne konkrete eksempler, og den opfordring har LDF samlet op. På denne hjemmeside kan alle, der har oplevet afslag på grund af beliggenhed, dele deres oplevelser og erfaringer helt anonymt. Sammen med vores tidligere indsamlede eksempler vil de nye blive præsenteret for ministrene, så vi omsider kan komme videre med en diskussion om substansen i problemet fremfor politisk legen kis-pus med virkeligheden.

Tiden er ikke til småjusteringer af tidligere tiders mulige fejlbeslutninger. Det er på høje tid at se overordnet og samlet på et højaktuelt problem, som i alvorlig grad berører mere end halvdelen af Danmarks befolkning.

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.