Udligningsreform retter delvis op på tiltagende skævhed

Indlæg af Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd, 22. marts 2012

Den lovede tilretning af udligningsordningen mellem kommunerne ligger nu fremme som et forslag fremlagt af Økonomi- og Indenrigsminister Margrethe Vestager. Forslaget omfordeler 400 mio. kr. fra bykommuner til landkommuner, og det er især parametrene på to områder, der ligger til grund for tilretningen af udligningsordningen, nemlig kommunernes udgifter til socialt udsatte børn og kommunernes tilskud til beskæftigelsesområdet (bl.a. udgifter til dagpenge til borgerne).

Der er ifølge Økonomi- og Indenrigsminister Margrethe Vestager også enkelte andre parametre der ændres, fx korrektionen for ældre i lejeboliger kontra ejerboliger.

Det er glædeligt, at der nu ligger et forslag om omfordeling af ca. 400 mio. kr. fra bykommuner til land- og yderkommuner. Det vil bestemt trække udligningsordningen overordnet set i den rigtige retning og rette op på en tiltagende skævhed, hvilket er rigtig godt, men der er stadig forhold, som presser land- og yderkommunerne, der ikke er med i beregningerne.

Fortsat bekymring
Der er således fortsat bekymring for retfærdigheden i reformen og tvivl om, at alle mekanismer og indstillingshåndtag har været indregnet eller justeret for uretfærdigheder.

Tendensen er klar, nemlig at bykommunerne i justeringsforslaget afgiver midler til land- og yderkommuner i størrelsesorden 400 mio. kr. årligt. Men der er også nogle eksempler, som vækker undren, fx at land- og yderkommuner som Morsø Kommune skal afgive kr. 5,2 mio. kr. årligt, at Thisted Kommune skal afgive kr. 2,1 mio. kr. årligt, at Jammerbugt Kommune skal afgive kr. 3,1 mio. kr. årligt og endelig, at Varde Kommune og Fanø Kommune skal afgive henholdsvis kr. 18 mio. kr. og 0,8 mio. kr. årligt. På modtagersiden er der også en del bykommuner, som får 2-cifrede millionbeløb årligt.

Det vækker undren og styrker den begrundede mistanke om, at tilretningen af udligningsordningen kun er endnu et par lapper på nogle i forvejen lappede og hullede bukser, som i øvrigt sidder på en person, der for længst har ændret kropsformen så meget, at der burde helt nye bukser til..!

Ændringer i udligningsordningen har altid været en tabersag for landspolitikerne. Der har været 40 kommuner, som har påpeget store urimeligheder i den nuværende udligningsreform, og det er en gruppe af både yder- og landkommuner og på den anden side vækstkommuner. En uhomogen gruppe.

Landdistrikternes Fællesråd har i mange tilfælde peget på urimeligheder i udligningsordningen, og ønsket ændringer til gavn for yder- og landkommuner, for at forbedre muligheden for en fair og ordentlig service i landdistrikter og yderområder. Yder- og landkommuner har stadig for få ressourcer til at kunne skabe et rimeligt og fair serviceniveau. Dermed vil kommunernes landdistrikter og yderområder fortsat være under et stort pres for nedskæringer i fremtiden.

 

Dette indlæg blev udgivet i Formandens indlæg. Bogmærk permalinket.

2 svar til Udligningsreform retter delvis op på tiltagende skævhed

  1. Pingback: nyhedsmail 23. marts 2012 | Udviklingsråd - HHST

  2. Pingback: Landdistrikterne.dk / nyhedsmail 23. marts 2012 | Lokalråd 4262 - Et lokalsamfund i udvikling

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *