Praksislæger til borgerne i HELE landet – også i fremtiden

[LDF] Det er vigtigt med en let adgang til sin praksislæge indenfor en rimelig kort afstand. Stort set alle borgere her i landet ønsker at have mulighed for at komme til egen praksislæge, men det er desværre ikke tilfældet alle steder i dag.

I landdistrikterne og yderområderne længst væk fra de store byer, er der lægemangel. De praksislæger, som er i de områder, er kendetegnet ved at være over aldersgennemsnittet, og mange af dem er kun få år fra at stoppe. Samtidig har lægerne i landdistrikterne og yderområderne markant flere patienter.

Skal have løst det stigende problem 
Lægernes Organisation (PLO) har fremskrevet patientantallet i 2020 til næsten at være 2.100 patienter pr. læge i Nordjylland i gennemsnit, i modsætning til kun 1.400 patienter i gennemsnit på Sjælland.

Vi ser allerede i dag, at der er lægepraksisser, som ingen vil overtage selv ikke, hvis de nye læger får den foræret gratis. Det viser klart, at der er nogle problemer, der skal tages hånd om snarest muligt.

Heldigvis uddannes der flere læger, men den negative omtale af landets yderområder har skræmt mange nye læger, så de helst vil blive i de største byer. Vi skal have løst problemstillingen, så vi sikrer, at lægerne dækker hele landet fremadrettet.

Bliver nødt til at gå nye veje 
Landdistrikternes Fællesråd skal ikke afgøre, hvilken metode ”gulerod eller pisk”, der skal bruges til sikre praksislæger i hele landet, men indtil nu er det ikke lykkedes at motivere lægerne til at overtage de ledige praksisser i landdistrikter og yderområder. Derfor må der efter alt at dømme tages andre midler i brug for at sikre, at vi har praksislæger i landets landdistrikter og yderområder.

Tryghed for borgerne i form af et velfungerende sundhedssystem med praksislæge som indgangsvinkel er uhyre vigtig. Det er ikke blevet mindre vigtigt i borgernes forståelse og tryghedsfornemmelse efter, at der er besluttet nye sygehusstrukturer med færre og større supersygehuse. Selvom man ikke skal blande afstanden til sygehus med afstanden til praksislæge, så har det en stor betydning i borgernes tryghedsfornemmelse.

Vi håber i sidste ende, at der fra alle involverede parter omkring praksislæge-dækningen vil være en forståelse for, at alle patienter har ret til en praksislæge inden for rimelig kort afstand.

 

Dette indlæg blev udgivet i Formandens indlæg. Bogmærk permalinket.