Bankerne stopper udviklingen på Mors

Af formand for Dansk Byggeri Nordjylland, Knud Kristensen, og formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard

Først ramte den økonomiske krise Danmark og efterfølgende ramte et lokalt bankkrak. Selvom det er lidt over et år siden Fjordbank Mors gik konkurs, så mærkes lokalområdet stadig både af bankkrakket og særligt af andre bankers manglende tiltro til lokalområdets fremtid og derved manglende tiltro til de erhvervsdrivende og private borgere. Det er desværre med til at stoppe virksomheder og området som helhed i at rejse sig igen.

Dagligdagen på Mors præges i dag af, at der ikke længere er en lokal bank, der forstår sig på lokale forhold, og som ønsker at være med til at styrke lokalområdet. Landmændene sidder fast i Finansiel Stabilitet, hvor det er unødvendigt dyrt at være kunde, og hvor det nærmest er umuligt at låne kapital til nye investeringer. Resten af de lokale virksomheder er kommet til andre banker, hvor det fortælles, at der kræves en egenkapital på mindst 10 millioner for at få lov til at låne 2 millioner. Samtidig oplever familier, der ønsker at bygge hus, at de skal stille med rådighedsbeløb på op til 16.000 kroner om måneden. Det er både urealistisk og umuligt for Mors igen at få gang i den lokale dynamik, når bankerne sætter en stopper for al aktivitet.

Problemet er, at den virkelighed som jakkesættene i de store bankers kreditafdelinger i København eller andre steder lever i og tager beslutninger ud fra, ikke er den samme virkelighed, som borgere og virksomheder på Mors lever i. København og Mors er på mange måder som to forskellige lande, og derfor er der også brug for to forskellige slags medicin. Mors har brug for, at bankerne lærer lokalområdet og dets styrker og svagheder at kende og derudfra tager del i opgaven med at få gang i hjulene igen.

Det er ikke kun Mors, der mærker, at bankerne er med til at bremse udviklingen. Desværre er der mange andre steder i Danmark, hvor bankerne også er med til at forstærke den negative udvikling og forskellene mellem by og land. Mors og resten af landets yderområder har mange ting at byde på og mange muligheder for igen at få sat skub i beskæftigelsen og indtjeningen. Men det er umuligt for den lokale tømrermester, den lokale landmand og den lokale isenkræmmer at vokse og skabe nye arbejdspladser, hvis bankerne kun ser en sort plet uden fremtid.

Adgang til kapital er ét af en række basale rammevilkår, som er en forudsætning for vækst og udvikling i samfundet i form af flere arbejdspladser og stigende indkomst. Men det sker kun, hvis der er en positiv erhvervsudvikling, som nogen vil finansiere. I sidste ende er antallet af borgere og størrelsen af indkomsten for den enkelte med til at finansiere den lokale velfærd, som er nødvendig – uanset om man bor i et område med stigende indkomst og flere borgere eller på Mors, som er under pres.

Derfor kan vi kun opfordre bankerne til at tage ansvar for både banken og Danmark og være med til at investere i gode projekter – også selvom de ligger på Mors.

 

Dette indlæg blev udgivet i Formandens indlæg. Bogmærk permalinket.